niedziela, 17 lipca 2016

Grochówka na gęsto

Zupy

Składniki

  • 500 g grochu łuskanego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy myśliwskiej
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • mielona kozieradka
  • sól, pieprz




Przygotowanie

  1. Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki.

    Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami.

    Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do zupy (bez oleju).

    Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  2. źródło: http://smaker.pl/przepis-grochowka-na-gesto,117127,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz