poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Sałatka do grilla z sałaty, pieczarek i sera Feta


Składniki:

½ główki sałaty lodowej
15 dag pieczarek konserwowych (1 średni słoiczek)
5 dag czerwonej cebuli (1 mała)
13,5 dag sera Feta (½ opakowania)
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
słodka papryka w proszku
czubrica zielona
pieprz biały
 

Sposób wykonania:

Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Pieczarki konserwowe osączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Ser Feta pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć sałatę lodową, pieczarki konserwowe, czerwoną cebulę i ser Feta. Dodać olej, sok z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku, czubricy zielonej, białego pieprzu oraz soli (ale to niekoniecznie). Całość delikatnie wymieszać za pomocą dwóch łyżek i przełożyć do szklanej miski. Włożyć na około 20 minut do lodówki, a przed podaniem na stół ponownie wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

źródło: https://www.smaczny.pl/przepis,salatka_do_grilla_z_salaty_pieczarek_i_sera_feta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz