Najpierw trzeba przygotować kruche ciasto, do którego potrzebujemy:
– 300 gr maki pszennej
– 100 gr cukru pudru
– szczyptę soli
– 200 gr masła
– 2 żółtka
Ciasto zagniatamy, dzielimy na połowę i jedną z połówek schładzamy w lodówce. Kucharz Kancelarii Prezydenckiej radzi, by do szarlotki użyć antonówek – jabłek o kwaskowatym smaku. Do ciasta dodajemy 3 kg tych jabłek pokrojonych w grubszą kostkę z dodatkiem 200 gr cukru i 1 łyżeczki cynamonu. Całość podduszamy, dopóki jabłka się nie rozpadną i nie połączą smaki.
Następnie połowę ciasta rozwałkujemy, wkładamy do blaszki. Na to wykładamy przygotowane wcześniej jabłka i na wierzchu ścieramy na tarce schowane wcześniej do lodówki ciasto. Szarlotkę wstawiamy do pieca ustawionego na 170 stopni i pieczemy około godziny aż do zrumienienia się ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz