sobota, 25 lipca 2020

Placuszki z młodej kapusty i szpinaku



Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 1/2 pora
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie ok. 45 minut

Wykonanie:
  1. Kapustę poszatkuj. Nasól, dobrze wymieszaj i odstaw, aby puściła sok. Wygniataj ją rękami. Szpinak i por poszatkuj. Dołóż do kapusty. Dodaj jajka, jogurt, ocet winny oraz sodę oczyszczaną wymieszaną z mąką. Wymieszaj. Dopraw pieprzem.
  2. Łyżką nabieraj porcje masy i kładź na rozgrzany olej, formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z jogurtem lub ketchupem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz