sobota, 25 lipca 2020

Danie "chińskie"

Danie "chińskie" - przepis ze Smaker.pl


Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera ( jeżeli jest duży to 1/4)
  • 25 dag pieczarek
  • 1 przyprawa chińska "Kamis'
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 20 dag ryżu brązowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, pokroić i lekko obgotować.Mięso umyć i pokroić na kawałki.Usmażyć je w dużym rondlu na oleju. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, pietruszki i seler. Chwilę dusić mieszając całość. Dodać wodę w której gotowały się pieczarki i wsypać całą przyprawę chińską. Dodać sól i pieprz. Dusić do miękkości mięsa i warzyw. W razie potrzeby dolać gotowanej wody.Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na talerze nakładać najpierw ryż, a następnie mięso z warzywami.
  3. źródło: https://m.smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-danie-quot-chinskie-quot,158418,kucharka-amatorka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz