środa, 4 marca 2020

PIKANTNA KOLACJA Krewetki smażone z chili

Krewetki smażone z chili /123RF/PICSEL
Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 2 porcji


Składniki

  • 200 g surowych lub mrożonych krewetek
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2-3 papryczki pepperoni (lub w mniej ostrej wersji kilka papryczek habanero)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu.
Surowe krewetki obierz i spraw; mrożone rozmroź. Zalej marynatą i odstaw  do lodówki na pół godziny. Wrzuć krewetki  z marynatą na patelnię i smaż kilka minut, mieszając. Podawaj z bagietką, posypane ziarnami sezamu.
Porada: sekret dobrze usmażonych krewetek? Surowe wrzuć na patelnię i poczekaj aż zaczną się zwijać, ale nie pozwól, by ogonek dotknął reszty krewetki


Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-pikantna-kolacja,nId,4348606#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

źródło: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-pikantna-kolacja,nId,4348606

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz