środa, 4 marca 2020

Rozgrzewające chilli con carne

Rozgrzewające chilli con carne /123RF/PICSEL

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 2 porcji
 

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki habanero
  • 2 papryczki piri-piri
  • 1 zielona papryczka pepperoni
  • 150 ml bulionu wołowego (z kostki)

Sposób przygotowania:

Przygotuj papryczki: habanero i zielone peperoni pozbaw pestek i drobno pokrój. Papryczki piri-piri pokrój na małe kawałki razem z pestkami. Cebulę pokrój w kostkę.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy w garnku na średnim ogniu i wrzuć mięso doprawiając je solą. Dodaj papryki oraz cebulę. Smaż całość ok. 10 minut, mieszając. Wymieszaj kumin, pieprz, chilli, słodką paprykę.
Do usmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki i mieszankę przypraw. Po chwili dodaj czerwoną fasolę (z płynem z puszki). Wlej bulion, wymieszaj całość i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy potrawa zgęstnieje, podawaj np. z tortillą lub nachosami.


Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-pikantna-kolacja,nId,4348606,nPack,3#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

źródło: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-pikantna-kolacja,nId,4348606,nPack,3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz