Gołąbki z kapusty włoskiej
mięso mielone wieprzowo-wołowe
300 gramów
300 gramów
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
2 sztuki
liście kapusty włoskiej
10 sztuk
woda
1 litr
koncentrat pomidorowy
4 łyżki
ugotowany biały ryż
5 łyżek
jajka
2 łyżki
cebula
2 sztuki
cukier
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście kapusty sparz kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Po wyjęciu wytnij grubsze nerwy lub rozbij lekko tłuczkiem.
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę. Połowę podsmaż.
Krok 3
Do miski dodaj mięso, zeszkloną cebulę, jajka oraz ryż. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Z farszu uformuj wałeczki, a następnie układaj na liściach kapusty. Liście kapusty zawiń.
Krok 5
Podsmaż pozostałą cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie wlej litr wrzącej wody i dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, aby nadać daniu głębokiego smaku.
Krok 6
Na dnie drugiego garnka ułóż 2 liście kapusty, a na nich ułóż gołąbki. Całość zalej przygotowanym sosem i duś na wolnym ogniu przez ok. 45 min. Gotowe gołąbki podawaj z ziemniakami purée.
źródło: https://www.przepisy.pl/przepis/golabki-z-kapusty-wloskiej-video
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz