GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 10 łyżek mąki
- 2 cebule
- 50 g słoniny
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Sok lekko odcedzić. Ziemniaki połączyć z mąką, jajkami, wymieszać i doprawić do smaku. Małe porcje ciasta wrzucać łyżką do wrzącej,posolonej wody. Gotować 5 minut.
- Drobno pokrojoną słoninę stopić i podsmażyć z posiekaną cebulką.Ugotowane kluski odcedzić,ułożyć na półmisku i polać tłuszczem. Podawać z kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/szare-kluski/c76e4mq
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz