czwartek, 6 lutego 2020

Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami

Rumiane kotlety z ziemniaczanego ciasta wypełnione pysznym farszem. Do tego pikantny pomidorowy sos. Brzmi pysznie? To doskonały pomysł na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania:
30-60 minut
Rodzaj kuchni:
Kuchnia polska
Na ile osób:
4

Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasa i pieczarkami

Składniki

 
Na kotlety:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 4 łyżki mąki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka chili
  • sól, pieprz
Na nadzienie:
  • 3 duże pieczarki
  • 2 średnie kiełbasy zwyczajne
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
Sos:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 suszone połówki pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • zioła prowansalskie
  • 3 małe cebulki
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Przepis


Ziemniaki ugotować wraz z ząbkami czosnku i solą. Cebulkę drobno pokroić. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 8 części.
Kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka, wszystko podsmażyć i osączyć z tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone, podłużne kotlety.
Kotlety panierować w bułce tartej, ponacinać delikatnie w kratkę i smażyć na oleju na małym ogniu. Kiedy kotlety są już usmażone z obu stron, zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
Cebulkę, papryczkę i suszone pomidory drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju z suszonych pomidorów, dodać pomidory z puszki i gotować, aż pomidory się rozgotują. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość zblendować blenderem. Po blendowaniu nie trzeba sosu niczym zagęszczać.

Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami
Kategoria przepisów
Obiad
Rodzaj potrawy
Kotlety warzywne
Sposób przygotowania
Smażenie
Główne składniki
Cebula
Papryka chili
Pieczarki
Pomidory
Ziemniaki
Kiełbasa
 
źródło: https://kuchnia.wp.pl/pikantne-kotlety-ziemniaczane-z-kielbasa-i-pieczarkami-6475392998049921c
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz