Młoda kapusta z kotletem schabowym (Fot. Dorota Mirowska)
Zazieleniły się bazary
kapuścianymi liśćmi aż miło popatrzeć. Ta jeszcze nie do końca
wyrośnięta, za to chrupiąca i pachnąca kapusta zwiastuje wiosnę i całą
moc ukrytą w nowalijkach. Nie ma lepszej niż młoda. W każdej postaci: z
koprem, ziemniakami, sadzonym jajkiem, do gołąbków, z mlekiem kokosowym
lub śmietaną, z botwiną, duszonymi żeberkami lub wędzonym boczkiem, a
nawet sokiem pomarańczowym
W wydanej we Lwowie w 1870 roku książce "Przechadzki po polu i
ogrodzie" czytamy - "Kapusta czy to na słodko, lub na kwaśno pożywana,
tysięczne ma zalety dla utrzymania zdrowia naszego (...) słodko pożywana
rozrzedza humory i sprawia łatwiejsze trawienie". Nic dodać, nic ująć
Przepis na duszoną młodą kapustę z koperkiem
Wiosenny klasyk, nie tylko ze względu na smak, ale i łatwość przygotowania. Nawet kuchenny safanduła sobie z nią poradzi. Ważne, by jej nie przegotować, ma być lekko ugotowana i chrupka zarazem. Dla poprawienie smaku i trawienie proponuję do takiej kapustki dodać łyżeczkę kminku.
Składniki do duszonej kapusty z koperkiem
- średnia główka młodej kapusty
- pęczek kopru
- 3 - 4 dymki lub jedna średnia cebula
- masło i olej do smażenia
Duszona kapusta z koperkiem - przygotowanie
Dymkę pokrój w plastry lub pół plastry, zaś szczypior na centymetrowe kawałki. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i podduś cebulę. Kapustę pokrój w centymetrowe paski i dodaj do podduszonej cebulki. posól, popieprz odrobinę, przykryj i mieszając co jakiś czas duś nie dłużej niż 10 minut. Kiedy kapusta opadnie i puści sok, podkręć gaz, odkryj garnek i pozwól jej odparować, ale nie za bardzo. Posiekaj koperek i połowę dodaj do kapust, wymieszaj, chwilkę podduś, dodaj łyżkę masła, jeszcze raz wymieszaj i dosyp pozostały koperek. Jeśli lubisz, możesz kapustę delikatnie zakwasić cytryną lub octem, ale nie przesadź, powinna być słodziutka. Możesz wypróbować też kapustę zaostrzyć odrobiną ostrej musztardy, nada jej charakteru. Podawaj tradycyjnie z ziemniakami i sadzonym jajkiem.
Nie wyrzucaj kapuścianych głąbów, pokrój je w cienkie plasterki i upiecz w oliwie z odrobiną ostrego chilli. Albo ugotuj z ziemniakami i zrób puree z masłem, mlekiem kokosowym i koperkiem. Jeśli jednak zostanie ci trochę zwiędniętych kapuścianych liści, nasmaruj je oliwą, podpiecz w piecu i dodaj do zupy, dzięki nim nabierze dymnego, lekko gorzkawego smaku.
Przepis na młodą kapustę faszerowaną
Do tego dania młoda nadaje się najbardziej, bo nie jest zbita i między liśćmi ma dużo wolnej przestrzeni.
Młoda kapusta faszerowana - składniki
- Młoda kapusta
- 30 dag mielonego mięsa z indyka lub cielęciny
- 30 dag pieczarek
- 2 małe cebulki
- natka pietruszki
- pęczek kopru
- puszka pomidorów bez skórki (lub własnego przecieru pomidorowego)
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz, kminek
Przygotowanie młodej kapusty faszerowanej
Kapustę obierz z wierzchnich liści, ale ich nie wyrzucaj. Pokrój ją na ćwiartki zachowując głąby tak by ćwiartki kapust się na nim trzymały. Mięso, pieczarki i cebulę podsmaż na maśle, wymieszaj z pomidorami, przypraw do smaku, dodaj posiekaną pietruszkę i koper. Liście lekko rozchyl i zapełnij przestrzeń farszem. Dno naczynia wyłóż wierzchnimi liśćmi a na nich ułóż nafaszerowane liście kapusty, zalej śmietaną, przykryj liśćmi i zapiekaj w piecu ok. pół godziny w 180 st. C. Pod koniec zdejmij liście i pozwól by mięso się zarumieniło.
Przepis na młodą kapustę z mleczkiem kokosowym
To kapusta w nowym, egzotycznym wydaniu. Ale musicie jej spróbować, bo to co dzieje się na styku słodkiego, maślanego kokosa a chrupką i również słdką kapustą to niebo w gębie.
Młoda kapusta z mleczkiem kokosowym - składniki
- młoda kapusta
- oliwa do smażenia
- 3 - 4 szalotki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- imbir w proszku lub drobno posiekany świeży
- curry
- odrobina wody
- puszka mleczka kokosowego
Młoda kapusta z mleczkiem kokosowym - przygotowanie
W rondlu z grubym dnem podsmaż cebulkę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dodaj kapustę, delikatnie podlej wodą i duś ok. 15 minut pod przykryciem. Kiedy opadnie i puści sok odkryj garnek i podkręć płomień, aby nadmiar wody wyparował. Następnie dodaj mleko kokosowe i duś jeszcze 10 - 15 minut.
Przepis na duszoną młodą kapustę z koperkiem
Wiosenny klasyk, nie tylko ze względu na smak, ale i łatwość przygotowania. Nawet kuchenny safanduła sobie z nią poradzi. Ważne, by jej nie przegotować, ma być lekko ugotowana i chrupka zarazem. Dla poprawienie smaku i trawienie proponuję do takiej kapustki dodać łyżeczkę kminku.
Składniki do duszonej kapusty z koperkiem
- średnia główka młodej kapusty
- pęczek kopru
- 3 - 4 dymki lub jedna średnia cebula
- masło i olej do smażenia
Duszona kapusta z koperkiem - przygotowanie
Dymkę pokrój w plastry lub pół plastry, zaś szczypior na centymetrowe kawałki. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i podduś cebulę. Kapustę pokrój w centymetrowe paski i dodaj do podduszonej cebulki. posól, popieprz odrobinę, przykryj i mieszając co jakiś czas duś nie dłużej niż 10 minut. Kiedy kapusta opadnie i puści sok, podkręć gaz, odkryj garnek i pozwól jej odparować, ale nie za bardzo. Posiekaj koperek i połowę dodaj do kapust, wymieszaj, chwilkę podduś, dodaj łyżkę masła, jeszcze raz wymieszaj i dosyp pozostały koperek. Jeśli lubisz, możesz kapustę delikatnie zakwasić cytryną lub octem, ale nie przesadź, powinna być słodziutka. Możesz wypróbować też kapustę zaostrzyć odrobiną ostrej musztardy, nada jej charakteru. Podawaj tradycyjnie z ziemniakami i sadzonym jajkiem.
Nie wyrzucaj kapuścianych głąbów, pokrój je w cienkie plasterki i upiecz w oliwie z odrobiną ostrego chilli. Albo ugotuj z ziemniakami i zrób puree z masłem, mlekiem kokosowym i koperkiem. Jeśli jednak zostanie ci trochę zwiędniętych kapuścianych liści, nasmaruj je oliwą, podpiecz w piecu i dodaj do zupy, dzięki nim nabierze dymnego, lekko gorzkawego smaku.
Przepis na młodą kapustę faszerowaną
Do tego dania młoda nadaje się najbardziej, bo nie jest zbita i między liśćmi ma dużo wolnej przestrzeni.
Młoda kapusta faszerowana - składniki
- Młoda kapusta
- 30 dag mielonego mięsa z indyka lub cielęciny
- 30 dag pieczarek
- 2 małe cebulki
- natka pietruszki
- pęczek kopru
- puszka pomidorów bez skórki (lub własnego przecieru pomidorowego)
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz, kminek
Przygotowanie młodej kapusty faszerowanej
Kapustę obierz z wierzchnich liści, ale ich nie wyrzucaj. Pokrój ją na ćwiartki zachowując głąby tak by ćwiartki kapust się na nim trzymały. Mięso, pieczarki i cebulę podsmaż na maśle, wymieszaj z pomidorami, przypraw do smaku, dodaj posiekaną pietruszkę i koper. Liście lekko rozchyl i zapełnij przestrzeń farszem. Dno naczynia wyłóż wierzchnimi liśćmi a na nich ułóż nafaszerowane liście kapusty, zalej śmietaną, przykryj liśćmi i zapiekaj w piecu ok. pół godziny w 180 st. C. Pod koniec zdejmij liście i pozwól by mięso się zarumieniło.
Przepis na młodą kapustę z mleczkiem kokosowym
To kapusta w nowym, egzotycznym wydaniu. Ale musicie jej spróbować, bo to co dzieje się na styku słodkiego, maślanego kokosa a chrupką i również słdką kapustą to niebo w gębie.
Młoda kapusta z mleczkiem kokosowym - składniki
- młoda kapusta
- oliwa do smażenia
- 3 - 4 szalotki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- imbir w proszku lub drobno posiekany świeży
- curry
- odrobina wody
- puszka mleczka kokosowego
Młoda kapusta z mleczkiem kokosowym - przygotowanie
W rondlu z grubym dnem podsmaż cebulkę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dodaj kapustę, delikatnie podlej wodą i duś ok. 15 minut pod przykryciem. Kiedy opadnie i puści sok odkryj garnek i podkręć płomień, aby nadmiar wody wyparował. Następnie dodaj mleko kokosowe i duś jeszcze 10 - 15 minut.
źródło: http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/1,135223,15719499,Przepis_na_duszona_kapuste_oraz_inne_smaczne__wiosenne.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz