Składniki:
- 1 kubek (20 dag) gęstego jogurtu (najlepiej greckiego),
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 spory ogórek wężowy,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub natki,
chlebki pita do podania
Sitko o drobnych oczkach wyłóż kilkoma warstwami gazy i zawieś nad miseczką. Wlej jogurt i pozostaw na 2 godziny, aby przesączył się nadmiar wody. Gęsty jogurt przypraw do smaku pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą. Rzodkiewki pokrój na połówki albo w słupki, ogórka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie składniki możesz teraz wymieszać, dodając miętę lub natkę, a potem włożyć do rozkrojonych chlebków pita. Możesz także dekoracyjnie ułożyć na talerzykach najpierw ogórki, pośrodku miętę, na niej krem jogurtowy, a wokół rzodkiewki (jak na zdjęciu), a całość ozdobić listkami natki lub mięty. Wtedy sałatka bardzo ładnie wygląda, a każdy gość miesza ją sam bezpośrednio przed zjedzeniem.
źródło: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,11547437,Menu_dnia_z_ziemniakami_w_nowej_odslonie.html#TRCuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz