środa, 9 kwietnia 2014

Sałatka rzodkiewkowa z jogurtem


Składniki:


  • 1 kubek (20 dag) gęstego jogurtu (najlepiej greckiego),
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 spory ogórek wężowy,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub natki,

chlebki pita do podania





Sitko o drobnych oczkach wyłóż kilkoma warstwami gazy i zawieś nad miseczką. Wlej jogurt i pozostaw na 2 godziny, aby przesączył się nadmiar wody. Gęsty jogurt przypraw do smaku pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą. Rzodkiewki pokrój na połówki albo w słupki, ogórka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie składniki możesz teraz wymieszać, dodając miętę lub natkę, a potem włożyć do rozkrojonych chlebków pita. Możesz także dekoracyjnie ułożyć na talerzykach najpierw ogórki, pośrodku miętę, na niej krem jogurtowy, a wokół rzodkiewki (jak na zdjęciu), a całość ozdobić listkami natki lub mięty. Wtedy sałatka bardzo ładnie wygląda, a każdy gość miesza ją sam bezpośrednio przed zjedzeniem.


źródło: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,11547437,Menu_dnia_z_ziemniakami_w_nowej_odslonie.html#TRCuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz