składniki:
- 450 g obranych ziemniaków
- 25 g masła
- 50 g drobno pokrojonej cebuli
- 125 g pokrojonych w kratkę plastrów boczku
- 150 ml jasnego wywaru warzywnego lub drobiowego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
ZIEMNIAKI BERRICHONNE - DUSZONE Z BEKONEM- sposób przygotowania:Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i duś pod przykryciem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj boczek i smaż, tym razem bez przykrycia, przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj całe ziemniaki (najlepiej, by miały kształt baryłek) i wywar, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C. Piecz przez bez przykrycia przez 35 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.
źródło: http://ugotuj.to/ugotuj/159820076/ziemniaki+berrichonne++duszone+z+bekonem/p/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz