Pomysł na obiad - łosoś w sosie śmietanowym z wermutem i grappą. Sommelier dobiera wino
SKŁADNIKI;
2 szklanki wytrawnego wermutu
3 posiekane szalotki
2 łyżeczki rozgniecionych w moździerzu jagód jałowca
łyżeczka pokruszonych ziaren zielonego pieprzu
250 ml bulionu rybnego
3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%)
3 łyżki masła
łyżka oliwy
4 filety (po 150-200 g) z łososia
łyżka posiekanej natki
sól y pieprz
10-15 oliwek faszerowanych papryką, pokrojonych w plasterki
2 łyżki grappy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka posiekanego szczypiorku
SPOSÓB ROBIENIA;
Mieszamy wermut z szalotkami, jałowcem i pieprzem. Gotujemy, aż w rondelku pozostanie 1/4 szklanki płynu (10 minut). Dodajemy bulion, gotujemy dalej, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę (10 minut). Dodajemy śmietankę, gotujemy na mocnym ogniu 10 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę masła, gotujemy, mieszając, aż masło połączy się z sosem, potem dodajemy - po kawałku - resztę masła. Sos przecedzamy, z powrotem wlewamy do rondelka. Przyrządzamy rybę. Łososia posypujemy natką, solimy, pieprzymy i smażymy na oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Sos podgrzewamy, dodajemy oliwki, grappę i sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
WINO;
Włoska grappa to trunek, który powstaje w wyniku powtórnej fermentacji i destylacji wytłoczyn pozostałych po winifikacji. Pija się ją zwykle po obiedzie.
Dzisiejsze danie główne, do przygotowania którego użyliśmy tego włoskiego trunku, proponuję podać z białym winem z północnych Włoch, z Trydentu-Górnej Adygi. Region ma wprawdzie wspólną nazwę, jednak z winiarskiego punktu widzenia to regiony różnią się zarówno warunkami klimatycznymi, jak i glebowymi, przez co dają wina o odmiennym charakterze. W Górnej Adydze znajduje się ponad 5000 ha upraw winorośli z których powstają wina o znakomitej relacji jakości do ceny. Białe reprezentowane są głównie przez chardonnay, sauvignon blanc, ale równieżgewürztraminer, pinot bianco, sylvaner czy riesling. Te odmiany mogą dawać bardzo ciekawe wina, które powinny dobrze współgrać z dzisiejszą potrawą z łososia. Szczególnie polecałbymsauvignon blanc, które dzięki swojej kwasowości i intensywności aromatów dobrze przebije się przez śmietanową kołderkę.
ŹRÓDŁO: http://www.6win.pl/6win/1,108564,16339720,Pomysl_na_obiad___losos_w_sosie_smietanowym_z_wermutem.html?utm_source=nlt_190714&utm_medium=email&utm_campaign=nlt_190714
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz