Składniki
- 250 g polędwicy z dorsza
- 10 czarnych oliwek (ja użyłam kalamata)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki oregano
- parę liści bazylii
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonej ostrej papryki
- szczypta cukru
- pół łyżeczki octu winnego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano, mieloną paprykę, cukier, ocet, sól, pieprz, oliwki, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorsza zanurzamy w sosie, patelnię przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 7 minut. Pod koniec dodajemy liście bazylii. Przed podaniem można jeszcze skropić odrobiną oliwy extra virgin.
źródło: https://smaker.pl/przepis-dorsz-w-sosie-pomidorowym-z-oliwkami,157929,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz