Składniki
• 0,5 kg mąki pszennej,
• 0,5 kg twarogu,
• 2 jajka,
• 2 żółtka,
• 3 łyżki rumu,
• 2-3 łyżki śmietany,
• 1 zaokrąglona łyżeczka sody,
• 100 gram cukru pudru,
• Szczypta soli,
Dodatkowo:
• Olej rzepakowy do smażenia
Lukier:
• Około 6 łyżek rumu (u mnie Gold rum, ale może być dowolny),
• Około 10 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania przepisu:
Rumowo-serowe oponki
- 1. CIASTO:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli, rum, jajka, żółtka, ser, sodę, cukier puder, śmietanę oraz sól. - 2. Tak przygotowane składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
- 3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła.
- 4. W środku każdego koła wycinamy mniejsze ( ja wycinałam od foremki na rurki).
- 5. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy uformowane oponki.
- 6. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
Między czasie przygotowujemy lukier. - 7. LUKIER:
Rum przelewamy do miseczki. Dodajemy do niego cukier puder. Składniki mieszamy widelcem do uzyskania płynnego lukru.
Gotowe oponki wyjmujemy z tłuszczu i wykładamy na papierowy ręcznik. Ich wierzch smarujemy lukrem. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Porady
Oponki serowe to chyba najszybszy deser do przygotowania w tłusty czwartek. Ciasto szybko się zagniata i nie trzeba czekać by wyrosło. Najczęściej spotyka się je posypane cukrem pudrem.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rumowo-serowe-oponki-13
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz