
Składniki
• 0,5 kg mąki pszennej,
• 0,5 kg twarogu,
• 2 jajka,
• 2 żółtka,
• 3 łyżki rumu,
• 2-3 łyżki śmietany,
• 1 zaokrąglona łyżeczka sody,
• 100 gram cukru pudru,
• Szczypta soli,
Dodatkowo:
• Olej rzepakowy do smażenia
Lukier:
• Około 6 łyżek rumu (u mnie Gold rum, ale może być dowolny),
• Około 10 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania przepisu:
Rumowo-serowe oponki
1. CIASTO:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli, rum, jajka, żółtka, ser, sodę, cukier puder, śmietanę oraz sól.2. Tak przygotowane składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła.
4. W środku każdego koła wycinamy mniejsze ( ja wycinałam od foremki na rurki).
5. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy uformowane oponki.
6. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
Między czasie przygotowujemy lukier.7. LUKIER:
Rum przelewamy do miseczki. Dodajemy do niego cukier puder. Składniki mieszamy widelcem do uzyskania płynnego lukru.
Gotowe oponki wyjmujemy z tłuszczu i wykładamy na papierowy ręcznik. Ich wierzch smarujemy lukrem. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Porady
Oponki serowe to chyba najszybszy deser do przygotowania w tłusty czwartek. Ciasto szybko się zagniata i nie trzeba czekać by wyrosło. Najczęściej spotyka się je posypane cukrem pudrem.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rumowo-serowe-oponki-13
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz