Składniki
- 4 łyżki mąki,- 4 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- łyżka siemienia lnianego,
- 2,5 dag drożdży,
- ok. szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jabłko,
- ok. łyżeczki oleju do posmarowania patelni.
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania przepisu:
1. Drożdże ucieramy z cukrem, łyżką mąki i 1/2 szklanki mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.2. Płatki owsiane rozdrabniamy za pomocą moździerza lub w blenderze, wsypujemy do miski, dodajemy otręby i siemię lniane.
Do miski przesiewamy także resztę mąki, dokładnie mieszamy.
Wlewamy wyrośnięte drożdże i porcjami dodajemy resztę mleka - ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ale też nie za gęste.
Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy i ostawiamy na ok.25-30 minut do wyrośnięcia.
3. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Trzymamy w cieple, zanim usmażymy resztę racuchów.
4. Cukier puder mieszamy z cynamonem.
Gorące racuchy wykładamy na talerze i posypujemy przez sitko pudrem z cynamonem, od razu podajemy.
Porady
Do ciasta na racuchy można także dodać garść rodzynek albo odrobinę posiekanych orzechów lub migdałów.
Dodatkowo, racuchy można podawać z konfiturą, musem jabłkowym, powidłami albo kremowym serkiem waniliowym.
Do przygotowania racuszków dla dzieci warto użyć silikonowych foremek, np. w kształcie kwiatka, serduszka, itd. Można też owinąć większe foremki do ciasteczek folią aluminiową, posmarować cienko olejem i w takich formach usmażyć racuchy.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-racuchy-owsiane-z-jablkami-6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz