- 45 minut
- Łatwe
- 70 minut
- 180 °C
- Przelicznik miar i wag
Składniki
ciasto
- marchewka350 g
- sok z cytryny2 łyżeczki
- Kostka do pieczenia Kasia250 g
- brązowy cukier250 g
- skórka i sok z pomarańczy1 szt.
- 4 szt.
- mąka samorosnąca375 g
- cynamon1 łyżeczka
- proszek do pieczenia1 łyżeczka
- koniak2 łyżeczki
- orzechy włoskie80 g
- złote rodzynki150 g
polewa
- sok z pomarańczy0,5 szt.
- cukier puder350 g
Przygotowanie
- Krok 1Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką kwadratową formę (31 cm).
- Krok 2Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny i wymieszać.
- Krok 3Pokroić Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
- Krok 4Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach.
- Krok 5W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki. Mieszać do połączenia wszystkich składników.
- Krok 6Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy.
- Krok 7Piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce.
- Krok 8Polewa: Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać polewą wystudzone ciasto.
- Krok 9Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.
źródło: https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-marchewkowe-11969
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz