wtorek, 17 grudnia 2019

Śledziki w jabłkach - świetna przekąska


Śledziki z jabłkami

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 60 dag solonych filetów śledziowych
  • szklanka mleka
  • 3 jabłka o winnym smaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • majeranek
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Filety myjemy. Zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godzinki. W tym czasie kilkakrotnie zmieniamy wodę. Wymoczone śledzie zalewamy mlekiem na 1-2 godziny.
  2. Jabłka przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, mieszamy z przecierem. Dodajemy jabłka, sok oraz skórkę z cytryny. Doprawiamy majerankiem, papryką, solą, pieprzem i cukrem. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy pod przykryciem kilka minut, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Filety obkładamy jabłkami, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki. Następnie układamy ładnie na półmisku i dekorujemy natką oraz plasterkami cytryny.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/przepis-na-sledzie-z-jablkami/bw342yr

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz