GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 4 duże jabłka
- 1,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1/2 - 1 szkl. mleka (może tez być kefir)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Jajka rozbić. Białka oddzielić od żółtek. Z białek z dodatkiem soli ubić na sztywno pianę
- Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, żółtkami i mlekiem. Dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc lepiej najpierw dać 1/2 szkl. mleka i ewentualnie potem dolewać więcej
- Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Powycinać środki (nożem lub np. kieliszkiem)
- Jabłka maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Usmażyć z dwóch stron na złoto. Posypać cukrem pudrem.
- Jabłka można zastąpić np. ananasem z puszki, do ciasta warto wtedy dodać wiórki kokosowe.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/jablka-w-chrupiacym-ciescie-prosty-przepis/x6xn41r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz