Tradycyjny chrust smaży się w czasie karnawału, a szczególnie w Tłusty Czwartek. Ale tak naprawdę jest to przysmak, który można zrobić o każdej porze roku i będzie pasował jako przekąska do oglądanego wieczorem filmu, jako deser do kawy.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/faworki-chrust-przepis/yvf5xb9
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka spirytusu lub octu 6%
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- olej
- cukier puder
Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa. Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre 1,5 godziny.
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, a potem przekładamy na blat i bijemy (spłaszczamy, formujemy kule, znowu spłaszczamy itd.) drewnianym wałkiem przez 10-15 minut
- Ciasto można podzielić na porcje, aby łatwiej było je wałkować. Odstawione ciasto lepiej przykryć, aby nie wysychało. Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie placki, a później wycinamy z nich prostokąty o długości ok. 10 cm i szerokości 3 cm. Robimy nacięcie w środku i przekładamy końce na typowy kształt zawijasa. Można też zrobić kształt róży, wycinając trzy koła różnej wielkości, nakładając je na siebie od największego do najmniejszego i lekko dociskając środek
- Rozgrzewamy olej w garnku do smażenia i smażymy porcjami faworki na złoty kolor. Po usmażeniu warto je odsączyć na ręczniku papierowym. Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem i możemy podawać.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/faworki-chrust-przepis/yvf5xb9
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz