sobota, 25 stycznia 2020

Sernik stracciatella - ciasto, któremu trudno się oprzeć

Oto przepis na stracciatellę – wyjątkowy, aksamitny sernik bez pieczenia. Dowiedz się, jak zrobić stracciatellę i zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół smakiem, któremu ciężko jest się oprzeć.

Sernik stracciatella

  • Przygotowanie: 30 minut
  • Gotowanie: 0 minut
  • Danie gotowe w: 30 minut
  • Kalorie:-
  • Liczba porcji: 12

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 750 g białego sera mielonego
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki żelatyny
  • kakao do posypania

Ciasta z kremami należą do najlepszych pomysłów na przepyszny deser. Są doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty, na weekendową wizytę przyjaciół. Jednak po całym długim i męczącym tygodniu pracy zwykle nie mamy już siły i ochoty na wielogodzinne stanie w kuchni, by przygotować dla naszych gości jakiś wyjątkowy poczęstunek. Na szczęście coraz większą popularnością cieszą się przepisy na ciasta bez pieczenia, które wykonać można w bardzo krótkim czasie i które z powodzeniem sprawdzą się właśnie w tych chwilach, gdy energia nie do końca sprzyja długiemu siedzeniu w kuchni.
Stracciatella bez pieczenia to rodzaj sernika, który wykonamy samodzielnie w domu w zaledwie pół godziny. W dodatku także sama lista składników nie jest szczególnie skomplikowana, dlatego nie musimy się martwić, że przed wejściem do kuchni trzeba będzie spędzić długie godziny na poszukiwaniu w sklepach wszystkich potrzebnych składników.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy okrągłą tortownicę i wykładamy ją połową przygotowanych biszkoptów. Dobrze jest kupić świeże, miękkie biszkopty. Jeśli jednak nasze biszkopty są twarde, możemy nasączyć je na przykład słodką kawą lub herbatą – wówczas sernik stracciatella zyska dodatkowy smak i ciekawy aromat
  2. W czterech łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę (można także przygotować sernik w wersji wegetariańskiej, używając proszku agar). Całość mieszamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy
  3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, a następnie dodajemy ją do białego sera, wcześniej zmielonego, i dokładnie mieszamy. Jedną łyżkę śmietany z serem dodajemy do jeszcze ciepłej żelatyny, mieszamy i miksujemy z całością śmietany i sera białego
  4. Do tak przygotowanej masy dorzucamy pokrojoną w kawałki mleczną czekoladę i ponownie mieszamy dokładnie
  5. Mieszankę śmietany, białego sera i czekolady wylewamy na przygotowane wcześniej na blasze biszkopty. Wyrównujemy całość i pokrywamy wierzch resztą biszkoptów, po czym posypujemy kakao
  6. Tak przygotowany sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by zastygł i by można go było łatwo pokroić
Przepis na wyśmienity sernik stracciatella jest tak prosty, że bez obaw można zapraszać gości. To ciasto, które zawsze wychodzi. Wasi goście będą zaskoczeni rozpływającym się w ustach sernikiem o delikatnym smaku śmietanowo-serowego kremu.
Mimo użycia czekolady i słodkich biszkoptów, nie jest to przysmak przesadnie słodki. Można z powodzeniem sięgać po przepis na stracciatellę zawsze wtedy, gdy nie mamy pomysłu na wyjątkowy poczęstunek, a czasu na przygotowanie ciasta jest niewiele.

żródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/sernik-stracciatella-przepis/jtpvfjc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz