niedziela, 25 grudnia 2011

Tatar z łososia


PRZYGOTOWANIE: 30 MINUT
Składniki:
  • 500 g łososia (filet bez skóry), 
  • oliwa dobrej jakości, 
  • 2 szalotki (drobno posiekane), 
  • gruba sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • 4 łyżki liści kolendry (posiekanych), 
  • 2 limonki, 
  • dowolne pieczywo do podania,

Przepis:

Aby łatwiej było pokroić łososia, włóż go do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie pokrój ostrym nożem w plastry grubości 5 mm, plastry pokrój w paski szerokości 5 mm. Na końcu pokrój paski w kosteczkę. Przełóż do miski, skrop obficie oliwą, wymieszaj. Dodaj szalotki, przyprawy oraz kolendrę. Limonki sparz i osusz. Zetrzyj skórkę z limonek i dodaj ją do łososia. Przykryj i wstaw do lodówki. Tatara podawaj z pieczywem i cząstkami limonki (jeśli sok doda się wcześniej, łosoś się zetnie), do wyciskania bezpośrednio na porcje ryby.

źródło: ugotuj.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz