PRZYGOTOWANIE:
1 GODZINA + MARYNOWANIE
Składniki:
- 1 kg filetów z karpia,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia;
Sos:
- 4-6 kapeluszy suszonych grzybów,
- 200 ml gotowego ciemnego sosu pieczeniowego,
- 50 ml madery,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól, pieprz,
- gałązka rozmarynu do przybrania.
Przepis:
Karpia pokrój w dzwonka, dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Przygotuj sos: grzyby namocz w wodzie przez 30 minut, następnie ugotuj do miękkości, odcedź i pokrój w paski. Ciemny sos zagotuj z maderą, koncentratem pomidorowym i rozmarynem, dodaj pokrojone grzyby i gotuj jeszcze chwilę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Filety z karpia rozłóż na wysmarowanej olejem blasze i upiecz w piekarniku na złoty kolor. Podawaj z ciepłym sosem, udekoruj gałązką rozmarynu.
źródło: ugotuj.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz