PRZYGOTOWANIE: 30 MINUT
Składniki:
- 500 g łososia (filet bez skóry),
- oliwa dobrej jakości,
- 2 szalotki (drobno posiekane),
- gruba sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- 4 łyżki liści kolendry (posiekanych),
- 2 limonki,
- dowolne pieczywo do podania,
Przepis:
Aby łatwiej było pokroić łososia, włóż go do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie pokrój ostrym nożem w plastry grubości 5 mm, plastry pokrój w paski szerokości 5 mm. Na końcu pokrój paski w kosteczkę. Przełóż do miski, skrop obficie oliwą, wymieszaj. Dodaj szalotki, przyprawy oraz kolendrę. Limonki sparz i osusz. Zetrzyj skórkę z limonek i dodaj ją do łososia. Przykryj i wstaw do lodówki. Tatara podawaj z pieczywem i cząstkami limonki (jeśli sok doda się wcześniej, łosoś się zetnie), do wyciskania bezpośrednio na porcje ryby.
źródło: ugotuj.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz