piątek, 11 listopada 2011

Zupa cebulowo ziemniaczana

PRZYGOTOWANIE: 
1 GODZINA

Składniki:
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek selera (70 g), 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 300 g ziemniaków, 
  • 500 g cebuli, 
  • 1/2 szklanki śmietany 12%, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżki szczypiorku
Przepis:

Pietruszkę i selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do 1 litra wrzącej wody, lekko solimy i gotujemy 25 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, szklimy na maśle, dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i, jeśli trzeba, solą, przestudzamy i miksujemy. Łączymy ze śmietaną i podajemy zupę posypaną zieleniną.


źródło: Ugotuj.to

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz