PRZYGOTOWANIE:
1 GODZINA
Składniki:
- 1 pietruszka,
- kawałek selera (70 g),
- sól,
- pieprz,
- 300 g ziemniaków,
- 500 g cebuli,
- 1/2 szklanki śmietany 12%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki szczypiorku
Przepis:
Pietruszkę i selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do 1 litra wrzącej wody, lekko solimy i gotujemy 25 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, szklimy na maśle, dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i, jeśli trzeba, solą, przestudzamy i miksujemy. Łączymy ze śmietaną i podajemy zupę posypaną zieleniną.
źródło: Ugotuj.to
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz