niedziela, 6 listopada 2011

Kolorowe marynowane warzywa.


  • 750 g papryki;
  • 750 g cebuli;
  • 500 g ogórków;
  • 2 szklanki wody;
  • 1 szklanka octu;
  • 2 listki laurowe;
  • 10 ziarenek ziela angielskiego;
  • 10 ziarenek pieprzu;
  • 1 łyżeczka gorczycy;
  •  szczypta soli;
  • szczypta cukru;
  • olej.

Paprykę opłukać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić w plastry, tak samo pokroić ogórki. Zagotować wodę z octem, cukrem i przyprawami. Warzywa na chwilę wkładać  do gotującej się zalewy, wykładać do słoika warstwami, a na koniec zalać gorącą marynatą. Przed zakręceniem słoika dodać 2-3 łyżki oleju, by powstała cienka izolująca warstwa. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz