- 750 g papryki;
- 750 g cebuli;
- 500 g ogórków;
- 2 szklanki wody;
- 1 szklanka octu;
- 2 listki laurowe;
- 10 ziarenek ziela angielskiego;
- 10 ziarenek pieprzu;
- 1 łyżeczka gorczycy;
- szczypta soli;
- szczypta cukru;
- olej.
Paprykę opłukać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić w plastry, tak samo pokroić ogórki. Zagotować wodę z octem, cukrem i przyprawami. Warzywa na chwilę wkładać do gotującej się zalewy, wykładać do słoika warstwami, a na koniec zalać gorącą marynatą. Przed zakręceniem słoika dodać 2-3 łyżki oleju, by powstała cienka izolująca warstwa. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz