Schab w galarecie z piwa pszenicznego
06LIS
Składniki:
- wędzony lub pieczony schab – 500 g
- korniszony – 12 szt.
- liście laurowe – 3
- ziele angielskie – 5-6 ziaren
- cebula – 1/2 szt.
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- piwo pszeniczne – 500 ml polecam Cornelius Weizen Bier
- żelatyna – 212 g (łyżka + 2/3 łyżeczki)
- bulion wołowy – 1 szklanka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Schab kroimy na 9-12 plastrów i układamy na 3 talerzach. Na mięsie kładziemy korniszony pokrojone w podłużne plastry. Zagotowujemy bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą. Gotujemy 5-10 minut. Bulion przecedzamy i wlewamy do niego ocet oraz szklankę piwa. Zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (według wskazówek na torebce) i rozpuszczamy, mieszając, w gorącym bulionie. Jeśli powstanie piana, zdejmujemy ją. Przestudzonym bulionem zalewamy mięso z korniszonami i wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Galaretę podajemy z żytnim pieczywem. Pozostałe piwko pszeniczne wyjmujemy z lodówki i popijamy nim galaretę
- Czas wykonania: 30 minut, czas tężenia galarety – około 4 godzin
- Stopień trudności: łatwy
- Koszt: średni
- Porcje: 3
Przepis z ugotuj.to
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz