piątek, 4 listopada 2011

Sałatka z czerwonej kapusty i pomidorów.



  • 1 główka (500-600g) czerwonej kapusty;
  • 2-3 dojrzałe pomidory;
  • 300 ml octu winnego;
  • 200 ml octu jabłkowego;
  • 2 suszone ostre papryczki chilli;
  • 3-4 goździki;
  • kilka ziaren czarnego pieprzu;
  • po 1/2 łyżeczki jałowca, gałki muszkatołowej, kolendry;
  • 1,5 łyżki cukru;
  • 2 cm startego imbiru;
  • 3 łyżeczki soli.

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować. Przesypać solą, ubijając w słoiku, pozostawić na 1,5 doby i w tym czasie mieszać i ugniatać. Po 1,5 dnia wyłożyć kapustę, przelać na sicie wodą i osączyć. Słój wyparzyć wrzątkiem. Przygotować marynatę: do rondla wrzucić wszystkie przyprawy, dodać ocet i cukier, gotować na nie dużym ogniu około 7-8 minut pod przykryciem. Kapustę ubić w słoiku, zalać ostudzoną marynatą. Jeśli zdecydujemy się przechowywać słoik w piwnicy, musimy zapasteryzować sałatkę umieszczoną w słoiku w garnku z wodą. Ale smaczna jest także bez pasteryzowania, trzymana w lodówce przez kilka tygodni.









źródło: Gwiazdy Fakt

2 komentarze:

  1. aż się prosi o fotkę, niestety ani ja ani Czarek nie dysponujemy podobizną tego dania, ale to trzeba przyznać - ślinka już mi cieknie.

    Może czytelnicy jak przyrządzą to danie, zrobią fotki i nam nadeślą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłopaki, ale fajny przepis! Czy mogę go zamieścić na swoim blogu? Oczywiście z podaniem pierwotnego źródła...

    OdpowiedzUsuń