- 1 główka (500-600g) czerwonej kapusty;
- 2-3 dojrzałe pomidory;
- 300 ml octu winnego;
- 200 ml octu jabłkowego;
- 2 suszone ostre papryczki chilli;
- 3-4 goździki;
- kilka ziaren czarnego pieprzu;
- po 1/2 łyżeczki jałowca, gałki muszkatołowej, kolendry;
- 1,5 łyżki cukru;
- 2 cm startego imbiru;
- 3 łyżeczki soli.
Kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować. Przesypać solą, ubijając w słoiku, pozostawić na 1,5 doby i w tym czasie mieszać i ugniatać. Po 1,5 dnia wyłożyć kapustę, przelać na sicie wodą i osączyć. Słój wyparzyć wrzątkiem. Przygotować marynatę: do rondla wrzucić wszystkie przyprawy, dodać ocet i cukier, gotować na nie dużym ogniu około 7-8 minut pod przykryciem. Kapustę ubić w słoiku, zalać ostudzoną marynatą. Jeśli zdecydujemy się przechowywać słoik w piwnicy, musimy zapasteryzować sałatkę umieszczoną w słoiku w garnku z wodą. Ale smaczna jest także bez pasteryzowania, trzymana w lodówce przez kilka tygodni.
źródło: Gwiazdy Fakt
źródło: Gwiazdy Fakt
aż się prosi o fotkę, niestety ani ja ani Czarek nie dysponujemy podobizną tego dania, ale to trzeba przyznać - ślinka już mi cieknie.
OdpowiedzUsuńMoże czytelnicy jak przyrządzą to danie, zrobią fotki i nam nadeślą?
Chłopaki, ale fajny przepis! Czy mogę go zamieścić na swoim blogu? Oczywiście z podaniem pierwotnego źródła...
OdpowiedzUsuń