niedziela, 13 listopada 2011

Befsztyki z czerwonym winem

PRZYGOTOWANIE: 
30 MINUT + MARYNOWANIE

Składniki:
  • 4 befsztyki z polędwicy wołowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • sól, 
  • pieprz,
  • 8 plasterków wędzonej szynki (najlepiej surowej),
  • 6 łyżek wytrawnego czerwonego wina, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 
  • 2 liście laurowe,
  •  natka pietruszki,
  •  1 cytryna


Przepis:

Mięso płuczemy, osuszamy i nacieramy mieszanką z 2 zmiażdżonych ząbków czosnku, octu winnego, soli i pieprzu. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Pozostałe ząbki czosnku obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i smażymy minutę na rozgrzanym maśle z oliwą i liśćmi laurowymi. Usuwamy z patelni liście oraz czosnek i smażymy befsztyki na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby nie wystygło. Na tym samym tłuszczu co befsztyki, smażymy plastry szynki; układamy po 2 na każdym befsztyku i skrapiamy częścią tłuszczu ze smażenia. Do pozostałego tłuszczu wlewamy wino, sok z cytryny, mieszamy i zagotowujemy. Befsztyki podajemy polane sosem, posypane natką pietruszki, z cząstkami cytryny.

źródło ugotuj.to

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz