Składniki
- filet z łososia
- 1 szklanka białego wina
- mały pęczek koperku
- masło
- sól morska
- pieprz czarny (świeżo mielony)
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie
Łososia pozbawiamy skóry, myjemy, osuszamy i dzielimy na filety.
Filety zalewamy białym winem i odstawiamy je na około 1 godzinę. Po tym czasie każdy filet oprószamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.
Tak przygotowane filety przekładamy na folię aluminiową, na której układamy plaster masła i zawijamy papiloty.
Papiloty układamy na sitku w garnku z gotującą się wodą lub specjalnie przeznaczonym do tego naczyniu i parujemy około 12 do 15 minut.
Gotową rybę podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
źródło:http://smaker.pl/przepis-parowany-losos-marynowany-w-bialym-winie,112677.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz