Zupa szczawiowa ze szpinakiem na wędzonce - Przepis - Smaker.pl
Na tym samym tłuszczu, jeśli za mało to dodać, króciutko przesmażyć szczaw, po czym dodać do zupy.
Od tego momentu zupę gotować dosłownie 3 do 5 minut, sprawdzić czy marchew i ziemniaki są miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, teraz zabielić śmietaną, na wierzch już na talerzach dodać przesmażone na chrupko cienkie plasterki kiełbasy i pokrojone na cząstki jajka.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-szczawiowa-ze-szpinakiem-na-wedzonce,112789.html
Składniki:
- 2 pęczki szczawiu (wielkości takiej aby oba zmieściły się w objęciu obu dłoni)
- liście szpinaku w ilości połowy szczawiu
- 1 średni por - jasna, zwarta część
- 3 średnie ziemniaki + jedna marchew
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła do podsmażania
- 1/2 kg wędzonych żeberek
- 2 lekko podsuszane ale miękkie kiełbaski typu jałowcowa
- gęsta kwaśna śmietana 12 %, ilość wg uznania
- jajka ugotowane na twardo - po jednym na osobę
- sól, pieprz, maggi w płynie do smaku
Przygotowanie:
Proporcje podaję na garnek ok. 2,5 litra.
Żeberka zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, mięso oddzielić od kości i wrzucić do wywaru, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, wstawić do powolnego gotowania.
W tym czasie liście szczawiu i szpinaku dokładnie umyć, pokroić w wąskie paseczki bez ogonków, pora w krążki.
Na rozgrzane masło wrzucić najpierw por i zblanszowany (przelany wrzątkiem i później zimną wodą) szpinak, lekko posolić i przesmażyć dodając pod koniec przeciśnięty czosnek, gotowe wrzucić do garnka z zupą, starając się tłuszcz pozostawić na patelni.
Żeberka zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, mięso oddzielić od kości i wrzucić do wywaru, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, wstawić do powolnego gotowania.
W tym czasie liście szczawiu i szpinaku dokładnie umyć, pokroić w wąskie paseczki bez ogonków, pora w krążki.
Na rozgrzane masło wrzucić najpierw por i zblanszowany (przelany wrzątkiem i później zimną wodą) szpinak, lekko posolić i przesmażyć dodając pod koniec przeciśnięty czosnek, gotowe wrzucić do garnka z zupą, starając się tłuszcz pozostawić na patelni.
Od tego momentu zupę gotować dosłownie 3 do 5 minut, sprawdzić czy marchew i ziemniaki są miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, teraz zabielić śmietaną, na wierzch już na talerzach dodać przesmażone na chrupko cienkie plasterki kiełbasy i pokrojone na cząstki jajka.
Na tym samym tłuszczu, jeśli za mało to dodać, króciutko przesmażyć szczaw, po czym dodać do zupy.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-szczawiowa-ze-szpinakiem-na-wedzonce,112789.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz