czwartek, 28 maja 2015

Zupa szczawiowa ze szpinakiem na wędzonce

Zupa szczawiowa ze szpinakiem na wędzonce - Przepis - Smaker.pl



Zupy



Składniki:

  • 2 pęczki szczawiu (wielkości takiej aby oba zmieściły się w objęciu obu dłoni)
  • liście szpinaku w ilości połowy szczawiu
  • 1 średni por - jasna, zwarta część
  • 3 średnie ziemniaki + jedna marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła do podsmażania
  • 1/2 kg wędzonych żeberek
  • 2 lekko podsuszane ale miękkie kiełbaski typu jałowcowa
  • gęsta kwaśna śmietana 12 %, ilość wg uznania
  • jajka ugotowane na twardo - po jednym na osobę
  • sól, pieprz, maggi w płynie do smaku

Przygotowanie:

Proporcje podaję na garnek ok. 2,5 litra.

Żeberka zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, mięso oddzielić od kości i wrzucić do wywaru, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, wstawić do powolnego gotowania.

W tym czasie liście szczawiu i szpinaku dokładnie umyć, pokroić w wąskie paseczki bez ogonków, pora w krążki.
Na rozgrzane masło wrzucić najpierw por i zblanszowany (przelany wrzątkiem i później zimną wodą) szpinak, lekko posolić i przesmażyć dodając pod koniec przeciśnięty czosnek, gotowe wrzucić do garnka z zupą, starając się tłuszcz pozostawić na patelni.

Na tym samym tłuszczu, jeśli za mało to dodać, króciutko przesmażyć szczaw, po czym dodać do zupy.

Od tego momentu zupę gotować dosłownie 3 do 5 minut, sprawdzić czy marchew i ziemniaki są miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, teraz zabielić śmietaną, na wierzch już na talerzach dodać przesmażone na chrupko cienkie plasterki kiełbasy i pokrojone na cząstki jajka.

Na tym samym tłuszczu, jeśli za mało to dodać, króciutko przesmażyć szczaw, po czym dodać do zupy.









    źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-szczawiowa-ze-szpinakiem-na-wedzonce,112789.html

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz