wtorek, 26 maja 2015

Torcik serowy z wiśniami - Styl.pl

Torcik serowy z wiśniami - Styl.pl



TORCIK SEROWY Z WIŚNIAMI


Zgoda, nie jest to klasyczny tort. Jednak ma wszystkie niezbędne cechy, by występować w tej roli. A przygotowuje się go tak prosto, że można to robić nie tylko od święta.

Tort z wiśniami /©123RF/PICSEL

Składniki na 8 porcji
:olej do posmarowania spodu tortownicy, 
100 g ciasteczek czekoladowych, 
30 g masła, 
125 g wiśni, 
2 łyżeczki żelatyny, 
175 g mielonego tłustego twarogu, 
100 g mielonego chudego twarogu, 
2 łyżki likieru migdałowego, np. amaretto, 
200 g śmietany kremówki, 
3 łyżki płatków migdałowych, 
2 łyżki dżemu wiśniowego, 
tortownica o średnicy 18 lub 20 cm.

Spód tortu: dno tortownicy (o średnicy 18-20 cm) posmaruj olejem. Ciasteczka włóż do torebki foliowej i rozgnieć wałkiem do
na średniej wielkości kawałki. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, następnie wymieszaj z okruszkami. Masą ciasteczkową wylep spód tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut.



Wiśnie umyj, wydryluj. Żelatynę na-mocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Obydwa rodzaje twarogu ucieraj mikserem 2 minuty. Następnie dodaj cukier i likier migdałowy.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj ją z 2 łyżkami masy serowej, następnie dodaj resztę masy. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową. Krem rozsmaruj na spodzie z ciasteczek. Na wierzchu rozłóż wiśnie i lekko wciśnij je w masę. Wstaw tort do lodówki na 2 godziny.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko. Zdejmij obręcz tortownicy. Polej sosem wiśniowym wierzch tortu. Boki obłóż płatkami migdałowymi i lekko je dociśnij


 źródło:     Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-torcik-serowy-z-wisniami,nId,1735396#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz