Torcik serowy z wiśniami - Styl.pl
źródło: Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-torcik-serowy-z-wisniami,nId,1735396#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
TORCIK SEROWY Z WIŚNIAMI
Zgoda, nie jest to klasyczny tort. Jednak ma wszystkie niezbędne cechy, by występować w tej roli. A przygotowuje się go tak prosto, że można to robić nie tylko od święta.
Składniki na 8 porcji
:olej do posmarowania spodu tortownicy,
100 g ciasteczek czekoladowych,
30 g masła,
125 g wiśni,
2 łyżeczki żelatyny,
175 g mielonego tłustego twarogu,
100 g mielonego chudego twarogu,
2 łyżki likieru migdałowego, np. amaretto,
200 g śmietany kremówki,
3 łyżki płatków migdałowych,
2 łyżki dżemu wiśniowego,
tortownica o średnicy 18 lub 20 cm.
Spód tortu: dno tortownicy (o średnicy 18-20 cm) posmaruj olejem. Ciasteczka włóż do torebki foliowej i rozgnieć wałkiem do
na średniej wielkości kawałki. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, następnie wymieszaj z okruszkami. Masą ciasteczkową wylep spód tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Wiśnie umyj, wydryluj. Żelatynę na-mocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Obydwa rodzaje twarogu ucieraj mikserem 2 minuty. Następnie dodaj cukier i likier migdałowy.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj ją z 2 łyżkami masy serowej, następnie dodaj resztę masy. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową. Krem rozsmaruj na spodzie z ciasteczek. Na wierzchu rozłóż wiśnie i lekko wciśnij je w masę. Wstaw tort do lodówki na 2 godziny.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko. Zdejmij obręcz tortownicy. Polej sosem wiśniowym wierzch tortu. Boki obłóż płatkami migdałowymi i lekko je dociśnij
źródło: Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-torcik-serowy-z-wisniami,nId,1735396#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz