wtorek, 6 marca 2018

Chatka szpinakowo-łososiowa

Chatka szpinakowo-łososiowa

Składniki

  • Ciasto szpinakowe:
  • szpinak rozdrobniony 20 dkg
  • jajka 3 sztuki
  • mąka 0,5 szklanki
  • sól łyżeczka
  • cukier pół łyżeczki
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • oliwa łyżka
  • barwnik zielony odrobina ( nie jest konieczny)
  • Nadzienie:
  • serek kanapkowy śmietankowy 30 dkg
  • ser feta 27 dkg
  • łosoś wędzony w plastrach 15 dkg
 

Przygotowanie

 
Szpinak rozmrozić i odcedzić. 
Z białek ubić pianę z solą i cukrem. Dodać żółtka, następnie łyżką drewnianą wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, szpinakiem. Na koniec dodać oliwę i barwnik.
Ciasto przełożyć do blachy ( 41 cm x 31 cm) wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto pokroić w poprzek na 6 równych części. Jeśli coś nam zostanie wykorzystać do posypania na wierzch.
Serki wymieszać ze sobą.
Położyć trzy części ciasta i posmarować cienko serkami. Ułożyć plastry łososia zostawiając dwa plastry do środka chatki. Na łososia położyć pozostałe trzy placki szpinakowe i cienko rozsmarować serki. Na środku położyć rulony z plastrów łososia i wyłożyć pozostały serek.
Pierwszy i trzeci kawałek ciasta szpinakowego złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Wierch obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. 
 
źródło: https://smaker.pl/przepis-chatka-szpinakowo-lososiowa,159303,mona83.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz