Składniki
- Karkówka bez kości 2kg
- 1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 selera, pół pora
- 1 cały czosnek
- sól 1/3 szklanki + 2 kopiaste łyżki Kucharka + 1 łyżeczka Maggi
- 6 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela ang., pieprz czarny łyżeczka
- garść majeranku suszonego
Przygotowanie
Mieso moczymy, myjemy, przewiazujemy nicia bawelniana (uzywam kordonku :-) , odstawiamy do lodowki.
W duzym garnku w 3 litrach wody gotujemy obrane warzywa wraz z przyprawami i sola. Czosnek daje w calosci wraz z lupinami, przekrawam go tylko poprzecznie na pol. Wywar gotowalam ok 20 minut, nastepnie odstawilam do calkowitego ostygniecia.
Do zimnego wywaru wkladamy mieso, powoli zagotowujemy i gotujemy 8 minut, nastepnie zestawiamy z ognia i pozostawiamy w temp. pokojowej do calkowitego ostygniecia.
Po ok. 12 godzinach ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy na wolnym ogniu 8 minut i ponownie zostawiamy do calkowitego ostygniecia.
Po kilku godzinkach wyjmujemy mieso i dajemy do lodowki.
Wspaniale miesko do kanapek. Polecam serdecznie.
W duzym garnku w 3 litrach wody gotujemy obrane warzywa wraz z przyprawami i sola. Czosnek daje w calosci wraz z lupinami, przekrawam go tylko poprzecznie na pol. Wywar gotowalam ok 20 minut, nastepnie odstawilam do calkowitego ostygniecia.
Do zimnego wywaru wkladamy mieso, powoli zagotowujemy i gotujemy 8 minut, nastepnie zestawiamy z ognia i pozostawiamy w temp. pokojowej do calkowitego ostygniecia.
Po ok. 12 godzinach ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy na wolnym ogniu 8 minut i ponownie zostawiamy do calkowitego ostygniecia.
Po kilku godzinkach wyjmujemy mieso i dajemy do lodowki.
Wspaniale miesko do kanapek. Polecam serdecznie.
źródło: https://smaker.pl/przepis-karkowka-gotowana-do-kanapek,159727,bozka44.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz