Składniki
- 3 duże ziemniaki
- 1 biała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Słodka czerwona papryka
- Bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu przeciskamy ziemniaki przez praskę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z ziemniaczanego ciasta formujemy podłużne paluchy. Każdy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni.
źródło: https://smaker.pl/przepis-chrupiace-ziemniaczane-paluchy-z-czosnkiem-i-cebulka,160665,violetowekucharzenie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz