wtorek, 17 kwietnia 2018

Kopytka z serem i ziemniakami

Kopytka z serem i ziemniakami

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • około 1,5-2 szklanek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Sól
 

Przygotowanie

 
W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki do miękkości, najlepiej w mundurkach. Do tego przepisu możemy użyć także obrane i ugotowane ziemniaki, jak również ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia z obiadu. Ugotowane ziemniaki pozostawiamy do wystudzenia, obieramy i przeciskamy przez praskę.
Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy ser, który również przeciskamy przez praskę. Dodajemy 1,5 szklanki mąki, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje jeszcze mąki to dodajemy jej więcej (ciasto musi dać się kroić nożem). Zagniatamy ciasto do połączenia się wszystkich składników i formujemy kulkę. Kulkę dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Kroimy pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka.
Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą.
Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą?

Na patelni roztapiamy 4 łyżki masła. Dodajemy do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewamy mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się cała pienić.

źródło: https://smaker.pl/przepis-kopytka-z-serem-i-ziemniakami,152102,patigotuje.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz