Składniki
- filet z halibuta2 szt.
- 1 łyżeczka
- 1 szt.
- 1 szt.
- nasiona kolendry1 łyżka
- 1 łyżka
- świeży imbir - 2 cm kawałek1 szt.
- 1 łyżeczka
- masło orzechowe2 łyżki
- mleko 0,5% tłuszczu0,5 szklanek
- mleko kokosowe0,5 szklanek
- 3 łyżki
- 1 łyżeczka
- olej sezamowy3 łyżki
Przygotowanie
- Krok 1Obierz banana, przekrój w poprzek i wzdłuż na 4 części. Ogórka pokrój w kostkę, a imbir posiekaj.
- Krok 2Połącz przyprawy z chilli, dodaj przyprawę Knorr i rozdrobnij wszystko w moździerzu. Przygotowaną mieszanką posyp banana i rybę. Zostaw resztę mieszanki na później. Podsmaż kawałki banana na oleju z obu stron przez około 3 minuty. Następnie przełóż na talerz.
- Krok 3Kolejno podsmaż rybę przez około 4 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz obok bananów i trzymaj w cieple.
- Krok 4Na patelnię dodaj masło orzechowe, a następnie powoli dodaj mleko, mleczko kokosowe oraz pozostałą mieszankę przypraw i chilli. Dobrze wymieszaj i podgotuj przez około 5 minut, by zredukować i zagęścić sos.
- Krok 5Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć na nią ogórka i imbir, wlej olej sezamowy oraz sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i nałóż na rybę. Podawaj z ryżem jaśminnowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz