poniedziałek, 17 września 2018

ŁAZANKI

Klaska polskiej kuchni.
Farsz na Å‚azanki /123RF/PICSEL

Składnikina 4-5 porcji:

-1 i 1/2 szklanki mąki, 
- 1 jajko,
- 4 łyżki smalcu,
- 1 mała główka kapusty,
- 2 cebule,
- 1-2 garście suszonych grzybów,
- 5-10 dag startego żółtego sera,
- sól, pieprz,
- świeży majeranek do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić je na kwadraciki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 2-3 minuty. Odcedzić.
2. Grzyby ugotować na wolnym ogniu do miękkości. Kapustę poszatkować. Obgotować we wrzątku, odcedzić, mocno odcisnąć. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 3 łyżkach smalcu. Wrzucić do kapusty. Dusić wszystko, dopóki kapusta nie ściemnieje.
3. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie łazanki i kapustę. Posypać żółtym serem, zapiekać 15 minut. Udekorować majerankiem.

Nasza rada

Kto woli lżejsze potrawy, może zastąpić smalec olejem i nie zapiekać łazanek z żółtym serem, tylko podać ugotowane.


źródło:  https://www.styl.pl/kuchnia/news-lazanki,nId,1534990#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz