GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 4 plastry wołowiny zrazowej
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 małe ogórki kiszone
- musztarda
- sól
- pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE:
1. Jeśli chodzi o zrazy wołowe, przepis jest bardzo prosty - chodzi po prostu o to, żeby w zawijanym mięsie umieścić pyszny farsz. Zaczynamy od rozbicia plastrów wołowiny (jeśli kupiliśmy cały kawałek, musimy najpierw pokroić mięso). Kiedy już uzyskamy cienkie plastry, smarujemy je z jednej strony musztardą i odstawiamy na chwilę, żeby przeszły jej smakiem.
2. W tym czasie zajmujemy się krojeniem ogórków kiszonych w słupki. Nie jest to konieczne - można też użyć całych ogórków. Jednakże jeśli chcemy, żeby każdy kęs smakował ogórkami, lepiej jest je umieścić w mięsie w wersji posiekanej. Inaczej najprawdopodobniej ogórek wyleci przy pierwszym przekrojeniu i wszystko straci efekt.
3. Na plastrach wołowiny zrazowej posmarowanej musztardą układamy plasterek boczku i posypujemy go solą oraz pieprzem. Na jednym brzegu układamy słupki ogórka, a następnie zawijamy mięso - zaczynając od tej strony. Kiedy uzyskamy już zawiniątko, nakłuwamy je wykałaczką, żeby wszystko się trzymało.
4. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na nim zrazy. Przykrywamy je, żeby zaczęły się dusić. Co jakiś czas dodajemy trochę oleju, żeby wszystko ładnie się podsmażyło. Przewracamy je również co jakiś czas w miarę możliwości. Możemy je także umieścić w sosie, jeśli chcemy przyspieszyć cały proces.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz