niedziela, 14 października 2018

Grzyby w winnej zalewie

Grzyby w zalewie /123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg dowolnych grzybów leśnych
  • cytryna
  • po szklance czerwonego
  • wina oraz octu (10 proc.)
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • po łyżce ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść, odetnij końcówki. Większe sztuki pokrój. Wrzuć do garnka, zalej wodą. Wsyp łyżkę soli. Gotuj 15-20 minut. Osącz, rozłóż do wyparzonych słoików. 

2. Na marynatę wlej do garnka po szklance wody, wina oraz octu. Cytrynę sparz, wyszoruj. Pokrój w plasterki. Wrzuć do składników marynaty. 

3. Dodaj przyprawy: gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek kory cynamonu, resztę soli i cukier. Całość zagotuj, ostudź. Zimną marynatą zalej grzyby (usuń cytrynę oraz cynamon). Zamknij słoiki. Pasteryzuj grzyby 20 minut. 

PAMIĘTAJ: Jeśli zalewa zawiera dużo octu, grzybów nie musisz pasteryzować. Wtedy jednak zalewaj je gorącą marynatą


źródło:  https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-przetwory-do-mies-i-serow,nId,2643062,nPack,2#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz