1. Grzyby oczyść, odetnij końcówki. Większe sztuki pokrój. Wrzuć do garnka, zalej wodą. Wsyp łyżkę soli. Gotuj 15-20 minut. Osącz, rozłóż do wyparzonych słoików.
2. Na marynatę wlej do garnka po szklance wody, wina oraz octu. Cytrynę sparz, wyszoruj. Pokrój w plasterki. Wrzuć do składników marynaty.
3. Dodaj przyprawy: gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek kory cynamonu, resztę soli i cukier. Całość zagotuj, ostudź. Zimną marynatą zalej grzyby (usuń cytrynę oraz cynamon). Zamknij słoiki. Pasteryzuj grzyby 20 minut.
PAMIĘTAJ: Jeśli zalewa zawiera dużo octu, grzybów nie musisz pasteryzować. Wtedy jednak zalewaj je gorącą marynatą
źródło: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-przetwory-do-mies-i-serow,nId,2643062,nPack,2#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz