niedziela, 28 października 2018

GROCHÓWKA

Zupa grochowa

  • Przygotowanie:20 minut (nie licząc moczenia grochu)
  • Gotowanie:20 minut
  • Danie gotowe w:40 minut
  • Kalorie:jedna porcja zupy grochowej to około 65 kcal
  • Liczba porcji:danie dla 4 osób

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • groch łuskany (250 g)
  • 100 g ziemniaków
  • boczek (90 g)
  • bulion drobiowy lub wołowy (1 litr)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Jak zrobić zupę grochową:

1. Rozpoczęcie robienia zupy grochowej następuje już poprzedniego dnia wieczorem. Przepłukujemy dokładnie groch i zalewamy go zimną wodą. Odstawiamy go tak na całą noc.
2. Następnego dnia odcedzamy groch z zimnej wody. Zalewamy go ugotowanym, gorącym bulionem i kładziemy na ogień. Gotujemy, aż groch nie zmięknie.
3. Obrane, umyte i pokrojone w małe kawałki ziemniaki wrzucamy do gotującej się zupy.
4. Kroimy cebulę i boczek na kosteczki. Smażymy chwilę na patelni, aż oba składniki się nie zarumienią.
5. Dodajemy cebulę i boczek do wciąż gotującej się zupy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy.
6. Gotujemy aż do zagotowania i ugotowania się ziemniaków.
7. Możemy podawać z chlebem.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz