GŁÓWNE SKŁADNIKI
- groch łuskany (250 g)
- 100 g ziemniaków
- boczek (90 g)
- bulion drobiowy lub wołowy (1 litr)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Jak zrobić zupę grochową:
1. Rozpoczęcie robienia zupy grochowej następuje już poprzedniego dnia wieczorem. Przepłukujemy dokładnie groch i zalewamy go zimną wodą. Odstawiamy go tak na całą noc.
2. Następnego dnia odcedzamy groch z zimnej wody. Zalewamy go ugotowanym, gorącym bulionem i kładziemy na ogień. Gotujemy, aż groch nie zmięknie.
3. Obrane, umyte i pokrojone w małe kawałki ziemniaki wrzucamy do gotującej się zupy.
4. Kroimy cebulę i boczek na kosteczki. Smażymy chwilę na patelni, aż oba składniki się nie zarumienią.
5. Dodajemy cebulę i boczek do wciąż gotującej się zupy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy.
6. Gotujemy aż do zagotowania i ugotowania się ziemniaków.
7. Możemy podawać z chlebem.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz