niedziela, 28 października 2018

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Zupa meksykańska


  • Przygotowanie: 30 min
  • Gotowanie: 1 h
  • Danie gotowe w: 1 h 30 min
  • Kalorie: 170 kcal w jednej porcji
  • Liczba porcji: 6

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 opakowanie mielonej słodkiej papryki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie przyprawy do potraw meksykańskich
  • liść laurowy
  • zioła prowansalskie
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić zupę meksykańską?

Do dużego garnka wlewamy zawartość wszystkich puszek, wraz z zalewami. Kukurydzę, czerwoną i białą fasolę, oraz pomidory, umieszczamy zatem w garnku bez odcedzania.
Do warzyw dolewamy około 0,75 litra wody, a następnie dodajemy pokruszone kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz oraz pół opakowania słodkiej papryki. Wszystko gotujemy na małym ogniu.
Mięso mielone smażymy na patelni wraz z całą przyprawą do potraw meksykańskich oraz posiekaną cebulą.
Po kilku minutach, do mięsa dodajemy także posiekaną paprykę i smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec, na patelnię wsypujemy drugą połowę mielonej papryki, zioła prowansalskie i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z gotującymi się składnikami.
Na patelnię wlewamy szklankę wody, do której dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Kiedy woda się zagotuje, przelewamy wszystko do garnka.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupa meksykańska jest gotowa. Po wlaniu jej na talerze, dekorujemy ją posiekaną natką pietruszki.


źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz