GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- 1 opakowanie mielonej słodkiej papryki
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie przyprawy do potraw meksykańskich
- liść laurowy
- zioła prowansalskie
- 4 kulki ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Jak zrobić zupę meksykańską?
Do dużego garnka wlewamy zawartość wszystkich puszek, wraz z zalewami. Kukurydzę, czerwoną i białą fasolę, oraz pomidory, umieszczamy zatem w garnku bez odcedzania.
Do warzyw dolewamy około 0,75 litra wody, a następnie dodajemy pokruszone kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz oraz pół opakowania słodkiej papryki. Wszystko gotujemy na małym ogniu.
Mięso mielone smażymy na patelni wraz z całą przyprawą do potraw meksykańskich oraz posiekaną cebulą.
Po kilku minutach, do mięsa dodajemy także posiekaną paprykę i smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec, na patelnię wsypujemy drugą połowę mielonej papryki, zioła prowansalskie i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z gotującymi się składnikami.
Na patelnię wlewamy szklankę wody, do której dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Kiedy woda się zagotuje, przelewamy wszystko do garnka.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupa meksykańska jest gotowa. Po wlaniu jej na talerze, dekorujemy ją posiekaną natką pietruszki.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz