Składniki na ciasto:
6 jajek
300 g cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
200 g kwaśnej śmietany
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła
100 ml soku z cytryny ( z około 4 cytryn)
300 g jeżyn
Składniki na syrop do przełożenia ciasta:
500 ml wody
2 torebki herbaty earl grey
200 g cukru
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Stopniowo dodawaj śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na pół. Umyte jeżyny zblenduj. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą, następnie wlej połowę ciasta, rozłóż jeżyny i przykryj pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie przygotuj syrop. Zaparz herbatę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ciepłym syropem dobrze skrop ciasto (ciasto i syrop powinny mieć podobną temperaturę). Pozostaw do ostygnięcia.
źródło: https://expressilustrowany.pl/orzezwiajace-ciasto-cytrynowe-z-jezynami-i-herbata-earl-grey/ar/13324504
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz