czwartek, 25 października 2018

Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem

Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • makaron – 1 paczka
  • wywar kostno-jarzynowy – 2 l
  • pomidory z puszki krojone - 1 puszka ok. 400 g
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana 18% - 150 ml
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler).
  2. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz.
  3. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą.
  4. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy.
  5. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/tradycyjna-zupa-pomidorowa-z-makaronem/b2dy3yp

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz