GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 200 g ryżu
- oliwa z oliwek
- olej
- papryka w proszku
- 200 g piersi z kurczaka
- przyprawy (sól, pieprz)
- 2 papryki
- 1 cebula
- 200 g kukurydzy
JAK ZROBIĆ RYŻ Z KURCZAKIEM:
1. Zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
3. Mięso przekładamy do miski i posypujemy wybranymi przez siebie przyprawami. My doprawiliśmy je papryką w proszku i solą.
4. Smażymy mięso na oleju. Raz na jakiś czas mieszamy.
5. W tym czasie, myjemy i kroimy warzywa. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy (jeżeli była w puszcze).
6. Na patelnię wylewamy kilka kropel oliwy z oliwek. Wrzucamy tam cebulę i smażymy chwilę, aż lekko się nie zeszkli. Po tym czasie wrzucamy pozostałe warzywa. Możemy doprawić je solą i pieprzem.
7. Kiedy ryż już się ugotuje przesypujemy go do miski. Wrzucamy tam ugotowane warzywa i mięso i całość mieszamy.
8. Inną propozycją podania jest wyłożenie na talerz ryżu i nasypania na wierzch warzyw i mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz