niedziela, 28 października 2018

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

Zupa cebulowa z grzankami



    • Przygotowanie:15 minut
    • Gotowanie:30 minut
    • Danie gotowe w:45 minut
    • Kalorie:162 kcal/1 porcja
    • Liczba porcji:4


  • GŁÓWNE SKŁADNIKI

    • bulion warzywny (600 ml)
    • 5 cebul (około 600 g)
    • ząbek czosnku
    • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    • płaska łyżeczka soli
    • płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    • średni ziemniak
    • serek topiony naturalny bądź ziołowy (1 trójkącik)
    • łyżeczka majeranku
    • bagietka lub bułka (np. grahamka)
    Przygotowanie:
    Wcześniej ugotować bulion na warzywach.
    Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oliwie lub oleju.
    Ziemniaka pokroić w kostkę i przez chwilę smażyć z cebulą.
    Do bulionu dodać cebulę i ziemniaka, posolić i popieprzyć, dodać słodką paprykę i wymieszać. Poczekać aż bulion lekko odparuje.
    Zdjąć zupę z palnika i zblendować.
    Po zblendowaniu jeszcze raz zagotować i dodać trójkącik serka topionego naturalnego czy też ziołowego. Mieszać aż do rozpuszczenia. Miłośnicy intensywnych smaków mogą zamiast zwykłego serka topionego użyć bardziej “śmierdzącego” sera, na przykład blue.
    Pieczywo pokroić na grzanki, skropić oliwą, wetrzeć czosnek i zapiec w piekarniku.
    Zupę przelać do miseczek i dodać szczyptę majeranku. Opcjonalnie można dodać świeżo posiekane zioła (np. bazylię lub oregano). Bardziej wykwintny wygląd zupy uzyskamy serwując zupę z chipsami z parmezanu - zapieczony ser doskonale komponuje się z tą potrawą. Jeżeli posiadamy odpowiednie naczynia, możemy też zapiec zupę z warstwą startego sera.
    źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz