GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 3 filety tilapii,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 1 łyżeczka przyprawy do ryby,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- 1 łyżeczka pieprzu roślinnego,
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czerwone cebule,
- natka pietruszki,
- 3 zmielone liście czosnku niedźwiedziego,
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
1. Rozmroź filety z tilapii, a po ich rozmrożeniu przemyj w wodzie.
2. Pokrój czerwoną cebulę oraz czosnek na małe kawałki, a następnie obłóż nimi rybę. Z obu stron nanieś również na tilapię wszystkie przyprawy podane w naszej propozycji przepisu. Dodaj także do ryby posiekaną natkę pietruszki. Skrop filety sokiem z cytryny i pozostaw w lodówce na całą noc, aby przyprawy miały czas nadać rybie doskonałego aromatu.
3. Wlej do garnka pół litra wody i umieść na jego wierzchu nakładkę do gotowania na parze. Połóż na niej wyjętą z lodówki rybę tilapię. Możesz przed rozpoczęciem gotowania usunąć z ryby czosnek i cebulę – ich smak zdążył już przeniknąć do ryby.
4. Gotuj tilapię na parze przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu sprawdź, czy woda z garnka nie wyparowała i w razie konieczności dolej jej więcej.
5. Sprawdź, czy tilapia jest już wystarczająco miękka. Jeżeli tak, wtedy zdejmij ją z nakładki i podaj do stołu razem z ziemniakami i surówką.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/co-na-obiad-przepisy-na-caly-tydzien/3v41ztb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz