poniedziałek, 29 października 2018

TILAPIA NA PARZE

Tilapia na parze, fot. shutterstock
  • Przygotowanie: około 15 minut
  • Gotowanie: około 15 minut
  • Danie gotowe w: około 30 minut
  • Kalorie: 400 kalorii
  • Liczba porcji: 3

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 3 filety tilapii,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryby,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka pieprzu roślinnego,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone cebule,
  • natka pietruszki,
  • 3 zmielone liście czosnku niedźwiedziego,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

1. Rozmroź filety z tilapii, a po ich rozmrożeniu przemyj w wodzie.
2. Pokrój czerwoną cebulę oraz czosnek na małe kawałki, a następnie obłóż nimi rybę. Z obu stron nanieś również na tilapię wszystkie przyprawy podane w naszej propozycji przepisu. Dodaj także do ryby posiekaną natkę pietruszki. Skrop filety sokiem z cytryny i pozostaw w lodówce na całą noc, aby przyprawy miały czas nadać rybie doskonałego aromatu.
3. Wlej do garnka pół litra wody i umieść na jego wierzchu nakładkę do gotowania na parze. Połóż na niej wyjętą z lodówki rybę tilapię. Możesz przed rozpoczęciem gotowania usunąć z ryby czosnek i cebulę – ich smak zdążył już przeniknąć do ryby.
4. Gotuj tilapię na parze przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu sprawdź, czy woda z garnka nie wyparowała i w razie konieczności dolej jej więcej.
5. Sprawdź, czy tilapia jest już wystarczająco miękka. Jeżeli tak, wtedy zdejmij ją z nakładki i podaj do stołu razem z ziemniakami i surówką.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/co-na-obiad-przepisy-na-caly-tydzien/3v41ztb

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz