GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 2 ogórki kiszone
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 0,5 kalarepy
- kawałek selera
- szczypiorek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały buraczek
- 0,5 jabłka
- 1 garść sałaty roszponki
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Warzywa umyj starannie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie przepłucz. Jeśli masz produkty ekologiczne, wtedy wystarczy umyć je w samej wodzie.
2. Pokrój cebulę oraz czosnek w drobne kosteczki i duś na patelni bez użycia tłuszczu przez kilka minut – aż nabiorą rumianego zabarwienia.
3. Wszystkie warzywa, które obejmuje przepis na krem z pomidorów pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej wodą z dodatkiem wszystkich zaproponowanych przypraw.
3. Gotuj zupę tak długo aż marchewka stanie się miękka. Po tym czasie przełóż warzywa oraz bulion do blendera kielichowego i miksuj przez około 1,5 minuty.
4. Zmiksowany krem z pomidorów przygotowany według przepisu przełóż z powrotem do garnka, dodaj sok z cytryny oraz jogurt naturalny, po czym gotuj przez kilka minut. Przełóż na talerze i podawaj razem ze szczypiorkiem.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz